Sobre mi Projectes Altres Contacte
JINLONG
Proposta escollida (amb altres) en el procés de selecció intern de l'empresa

Torre d'observació i petit museu al paratge natural del Mont Jinlong.
Harbin, Xina.

Encàrrec directe

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Disseny conceptual de la torre d'observació.

Abril 2015
JINLONG
Proposta escollida (amb altres) en el procés de selecció intern de l'empresa

Torre d'observació i petit museu al paratge natural del Mont Jinlong.
Harbin, Xina.

Encàrrec directe

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Disseny conceptual de la torre d'observació.

Abril 2015

ON?

El Parc Forestal Nacional del Mont Jinlong es troba a 60 quilòmetres al sud-est de la ciutat xinesa de Harbin, en el marc d'una zona muntanyosa coneguda com les Muntanyes de Daqing. És una zona escassament poblada i amb molta vegetació, però és una destinació d'esbarjo habitual per els residents de Harbin. S'hi troben diversos pobles que compten amb allotjaments per aquestes visites.

La zona es troba al districte d'Acheng, que té com a particularitat que va ser, anys ençà, l'emplaçament de la ciutat capital de la dinastia Jin, Huining. Per tant, és un àrea amb un important pes històric per a la cultura xinesa.


QUÈ?

L'encàrrec consistia en projectar una torre d'observació d'uns 50 metres d'alçada a un punt prominent del parc, que a més hauria d'acollir un petit museu que expliqués la història del lloc.

COM?

Per a ajustar el presupost del projecte, es va pensar en una torre hiperboloide d'estructura metàlica. El client, però, demanava una certa estètica per la construcció, així que es va plantejar el recobriment de la torre amb planxes metàliques perforades, de tal manera que l'aspecte final evocava un rotlle de paper xinès reposant verticalment sobre el terreny. Depenent del pressupost disponible, es va pensar en perforar les planxes metàliques del recobriment amb poesia i narrativa de l'època Jin.

Vista de la proposta de torre.

El contacte amb el terreny es fa sobre un espai aplanat, d'on arrenca, seguint les característiques formals de la torre, una passera en espiral que acaba entrant a l'interior de la torre. Aquest recorregut és acompanyat per la xapa que després conformarà el revestiment de l'estructura, que sorgeix gradualment del terra, com si es tractés del paper del rotlle reposant sobre el terreny.

Per a evitar la limitació espacial de la planta superior de la torre, allà nomès s'hi planteja un recorregut espiral d'observació, mentre que el petit museu se situa a la base de la construcció, en un nivell semisoterrat que salva la distància entre la cota natural del terreny i la plana d'on arrenca el recorregut d'accés.

Vista de la proposta de torre.