Sobre mi Projectes Altres Contacte
SILK
Proposta semifinalista en el procés de selecció intern de l'empresa.

Complex esportiu.
Urumqi, Xina.

Concurs tancat

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Ordenació i disseny conceptual del complex esportiu.

Juliol 2015
SILK
Proposta semifinalista en el procés de selecció intern de l'empresa.

Complex esportiu.
Urumqi, Xina.

Concurs tancat

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Ordenació i disseny conceptual del complex esportiu.

Juliol 2015

ON?

Ürümqi o Urumtxi, 乌鲁木齐 en xinès, és una ciutat de la Regió Autònoma de Xinjiang, a Xina. Té 3.000.000 d'habitants, i és la principal ciutat de l'extrem oest de Xina. La ciutat compta amb un clima semiàrid amb estius i hiverns molt polaritzats.

Xinjiang és una regió característica per la presència de moltes minories ètniques, moltes d'elles de religió i costums musulmanes, fet que destaca a Xina. De fet, la història de Xinjiang està marcada pel pas per la regió de la Ruta de la Seda, de la qual la ciutat d'Urumqi era un important pol.


QUÈ?

Es demanava un complex esportiu situat en un terreny lleugerament irregular situat sobre un altiplà, i limitant amb el salt topogràfic perimetral d'aquest. El complex havia de comptar amb un estadi d'atletisme amb capacitat per 30.000 espectadors, una pista d'atletisme adicional per a entrenaments, un pavellò cobert amb capacitat per a 10.000 persones, un altre pavellò cobert amb piscines i pistes d'esports de raqueta, i allotjament per esportistes i visitants.

COM?

El primer pas cap a la formalització del projecte va ser investigar com s'organitzava la ciutat tipus de la ruta de la seda. El model d'aquestes ciutats seguia un model àrab, amb un traçat molt irregular que responia a la topografia, però que més o menys acababa confluint en un espai central, al voltant del qual s'agrupaven els edificis principals de la ciutat, com la mesquita, el carrer o edifici del bazar, i l'administració.

Es va plantejar seguir aquestes incipients premisses per al disseny del projecte. Analitzant la topografia, es van traçar recorreguts aproximadament pels careners de la topografia, i es va trobar un punt de confluència vora el salt topogràfic. Als espais definits pels recorreguts, s'hi van emplaçar els equipaments que es demanaven, i es va ajustar el conjunt per evitar geometries massa forçades.

El concepte generatiu de l'edificació, però, va ser un altre. Prenent inspiració en la forma ovalada que moltes de les instalacions requerien, es van dissenyar cobertes ovoides blanques amb una certa textura, que recordaven capolls de cuc de seda. Fins i tot, es va plantejar la possibilitat que, essent la forma natural que prendrien si s'hagués optat per aquesta opció, les cobertes formessin part d'una estructura inflable. L'única edificació que no és ovalada és l'allotjament, que se situa al sud de l'estadi principal i l'envolta lleugerament, definint un passatge intermig que es cobreix amb elements tènsils, i on s'hi concentren petits elements prefabricats (ovoides) per a acollir comerç o merchandising.

Vista general del projecte.

Vista de l'interior de l'estadi.

A més, vinculant les edificacions, es projecta una 'cinta' contínua de xapa metàlica perforada que envolta els elements del complex, de tal manera que actua com a filtre solar de les obertures vidriades en façana, i s'eixampla i gira a posició horitzontal en els intersticis entre els elements, per a oferir un espai d'ombra molt necessari tenint en compte els durs estius de la ciutat d'Ürümqi. A més, en el seu extrem final, envoltant l'estadi principal, la cinta s'eleva en punta per a conformar un pinacle que fa de 'minaret' per a la plaça central del conjunt. Aquesta cinta es perfora amb un motiu inspirat en les 'Metamorfosis' de Escher, i que transita des d'una senefa d'inspiració àrab fins una altra de disseny oriental. La 'cinta' vol simbolitzar, doncs, la ruta de la seda i la transició entre les cultures àrab i xinesa.

Patró utilitzat a la 'cinta'.

Vista general del projecte.

Vista de l'interior de l'estadi.

Patró utilitzat a la 'cinta'.