Sobre mi Projectes Altres Contacte
SOLAR SYSTEM
Proposta seleccionada pel client, i actualment en fase de desenvolupament de cara a laseva futura construcció.

Campus científic.
Harbin, Xina.

Encàrrec directe

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Ordenació i disseny conceptual del campus científic.

Juny 2015
SOLAR SYSTEM
Proposta seleccionada pel client, i actualment en fase de desenvolupament de cara a la seva futura construcció.

Campus científic.
Harbin, Xina.

Encàrrec directe

Dissenyat durant l'experiència professional a
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Pàgina web de l'empresa ⧉

Responsabilitats:
Ordenació i disseny conceptual del campus científic.

Juny 2015

ON?

Harbin és una ciutat del nord-est de Xina, que al seu nucli urbà compta amb 5.000.000 d'habitants. És coneguda per tenir l'hivern més fred de les grans urbs xineses, i, de fet, una de les seves principals atraccions és el festival d'esculptures de gel i neu que s'hi celebra cada any.

La ciutat, relativament jove, va ser fundada pels rusos al segle XIX, com un post de control del ferrocarril transmantxú, una branca del Transsiberià que aribava a Beijing. Amb el temps, els rusos hi van fundar universitats orientades cap a l'enginyeria, com el Harbin Institute of Technology.

Avui dia, Harbin, tot i estar relativament apartada de la resta d'urbs xineses, és un important centre de recerca i producció en matèria científica i tecnològica. A la ciutat hi podem trobar seus de grans empreses com Airbus o l'empresa local Harbin Aircraft Industry Group.


QUÈ?

El projecte consistia en un parc tecnològic i de recerca que el Harbin Institute of Technology volia construir a la ciutat. Ocupant dues illes urbanes, havia d'incloure oficines, sis grans laboratoris, un auditori, residències per a estudiants i residències per a visites.

COM?

La situació del projecte en dues grans illes d'una trama urbana aproximadament reticular convidava a buscar un argument per a que la ordenació no fos anodina. A més, el client demanava que el rerefons conceptual de la ordenació tingués relació amb el Harbin Institute of Technlogy, que és un referent a escala global en metèria de tecnologia aeropespacial.

Treballant amb les dos premises de que el projecte havia de funcionar i alhora havia de tenir un significat que evoqués la recerca tecnològica del HIT, es va arribar a una proposta que, alhora que possibilitava una ordenació completament funcional i ben relacionada dels espais que es demanaven entre ells mateixos i amb el seu entorn, també tenia un rerefons científic i molt relacionat amb l'Institut: el campus s'organitzaria seguint un model a escala del Sistema Solar.

Les òrbites del Sistema Solar.

Planta de l'ordenació.

L'organització era la següent: A la cantonada on es demanava l'accés principal, es projectava un auditori circular amb un ócul central, sota el qual, a nivell de terra, s'hi situava el punt focal de tot el campus: el Sol. Des d'aquest punt, es traça un eix lineal en forma de passeig, que travessa les dos illes i sobre el qual s'agrupen els espais de recerca, i, més enllà, a la segona illa, la zona residencial.

Funcions de l'edificació.

El diàmetre de l'edifici de l'auditori es correspon amb les òrbites dels planetes interiors, i les òrbites dels planetes exteriors defineixen els passatges que separen els centres d'investigació. Aquests arcs, que articulen tot l'emplaçament, es veuen eventualment tallats amb altres òrbites elíptiques, imitant el traçat dels cometes per dins el Sistema Solar, que defineixen una àmplia zona verda. Al passeig principal, es proposa un paviment que marqui la distància, a escala, que la llum travessa en un minut.

En termes objectius, l'ordenació preveia uns accesos rodats a les instal·lacions per cul-de-sacs que hi penetren des de les vies perimetrals. Aquest dits s'intercalen amb recorreguts peatonals que estan comunicats entre ells tant per la zona verda transversal principal, com pel passeig. D'aquesta manera s'obté un continuum peatonal que facilita el desplaçament per l'interior del campus, de fet, possibilitant moure's entre dos punts qualsevol del projecte sense haver de creuar cap recorregut rodat. A més, per mitjà de la zona verda principal, aquest sistema verd queda connecat al conjunt de verds urbans existent a l'entorn de l'emplaçament.

Esquema de recorreguts.

Vista general.

Les òrbites del Sistema Solar.

Planta de l'ordenació.

Funcions de l'edificació.

Esquema de recorreguts.

Vista general.