About Projects Other Contact
JINLONG
Selected proposal (among others) in the inner selection process of the company

Observation tower and small museum at the Mount Jinlong scenic spot.
Harbin, China.

Direct commision

Designed during the professional experience at
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Company website ⧉

Tasks:
Conceptual design of the observation tower.

April 2015
JINLONG
Selected proposal (among others) in the inner selection process of the company

Observation tower and small museum at the Mount Jinlong scenic spot.
Harbin, China.

Direct commision

Designed during the professional experience at
The Architectural Design and Research Institute of Harbin Institute of Technology
Company website ⧉

Tasks:
Conceptual design of the observation tower.

April 2015

WHERE?

The Mount Jinlong National Forest Park is 60 kilometres southeast of the Chinese city of Harbin, in the Daqing Mounts. It is a sparsely populated area with lots of vegetation, but it is a swell a common leisure spot for the Harbinites. There are many villages featuring lodgement and tourist services for these visits.

The area is located in the Acheng district, that if famous for having been home, many years ago, to Huining, the capital of the Jin dynasty. Therefore, it is a site with a strong cultural importance for Chinese culture.


WHAT?

The comission consisted in designing a tower of about 50 metres in height in a prominent spot of the forest, that also had to house a small museum explaining the history of the area.

HOW?

To adjust the design to the budget, an hyperboloid lattice structure was designed. Nevertheless the client asked for a certain aesthetic quality for the design, so what was proposed was to cover that structure with perforated metal planks, in a spiralling way so that the final result evoked an ancient Chinese scroll. Depending on the available budget, it was proposed that the planks be perforated with Jin poetry and scriptures.

View of the tower proposal.

The contact with the terrain is done on a flattened surface, from where a spiral walkway starst climbing until it reaches the lower part of the tower. Along this walkway goes a structure of planks that are later the same ones that wrap the tower.

To avoid the spatial limitation of the upper levels of the tower, in there only a spiral observation walkway is projected. Instead, the small museum space is placed under the tower, in a semi-buried space spanning the distance between the terrain and the flattened space from which the access is done.

View of the tower proposal.